Jeżeli prawdziwa miłość istnieje to na pewno ma zapach cynamonu! Ciepły, słodkawy, przenikający... Lekko się rozmarzyłam, ale do rzeczy ;) Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na cynamonowe, drożdżowe bułeczki. Mimo, iż nie wyszły mi tak jakbym chciała - to jestem z nich zadowolona.
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 45 dg drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 90 g masła
1. Podgrzewamy lekko mleko. Które należy wlać do miski razem z drożdżami, łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki - mieszamy i odstawiamy, żeby zaczyn zaczął pracować.
2. Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, przesianą mąkę, cukier, sól, jajka i wyrabiamy gładkie ciasto - ok 10 min (aż nie będzie się kleiło). Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1-1,5 godz).
3. Po tym czasie, ciasto należy rozwałkować, formując prostokąt.
4. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i cynamonem.
5. Uformowany prostokąt smarujemy nadzieniem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Należy odkrajać plasterki - ślimaczki o grubości ok. 2,5-3 cm.
6. Układamy w formie do pieczenia, zachowując odstępy - bo bułeczki jeszcze urosną. Pozostawić do napuszenia 15-20 min.
Smacznego!
Małgorzata
w jakich wymiarach jest forma do pieczenia?
OdpowiedzUsuń28x15 ;)
Usuń