wtorek, 20 stycznia 2015

Powietrze pachnie...cynamonem ;)


Jeżeli prawdziwa miłość istnieje to na pewno ma zapach cynamonu! Ciepły, słodkawy, przenikający... Lekko się rozmarzyłam, ale do rzeczy ;) Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na cynamonowe, drożdżowe bułeczki. Mimo, iż nie wyszły mi tak jakbym chciała - to jestem z nich zadowolona.

Składniki na ciasto:
  • 600 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 45 dg drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 90 g masła

1. Podgrzewamy lekko mleko. Które należy wlać do miski razem z drożdżami, łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki - mieszamy i odstawiamy, żeby zaczyn zaczął pracować.

2. Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, przesianą mąkę, cukier, sól, jajka i wyrabiamy gładkie ciasto - ok 10 min (aż nie będzie się kleiło). Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1-1,5 godz).

3. Po tym czasie, ciasto należy rozwałkować, formując prostokąt.

4. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i cynamonem.

5. Uformowany prostokąt smarujemy nadzieniem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Należy odkrajać plasterki - ślimaczki o grubości ok. 2,5-3 cm.

6. Układamy w formie do pieczenia, zachowując odstępy - bo bułeczki jeszcze urosną. Pozostawić do napuszenia 15-20 min.

7. Piekarnik nagrzewamy na 190 C i pieczemy ok. 25 min.





Smacznego! 

Małgorzata


2 komentarze:

Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2025 Positive life., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena